Την κρατούσα νομική άποψη, σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων πως το ΣτΕ κυρίως θα απαντήσει εάν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΣτΕ, εκφράζει η Δικηγορος Μ.Δ.Ε Μαρία Ν. Συριανού.
Κι αυτό γιατι ελλοχεύει ο κίνδυνος το ίδιο το δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση της Ολομέλειας του 2015.
Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την τελική κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας, για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και το ερώτημα που δημόσια διατυπώνεται είναι ένα: Τελικά ποιους θα αφορά η απόφαση του ΣτΕ; Όλους τους δικαιούχους, ή μόνον όσους προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο;
Το ζήτημα είναι ότι η ερώτηση αυτή – βασανιστική για εκατομμύρια συνταξιούχους που δεν έχουν υποβάλλει προσφυγή ώστε σίγουρα να τους καταλαμβάνει η απόφαση-δεν είναι τελικά μόνο άτοπη, αλλά πιθανόν και υποβολιμαία αφού προκλήθηκε από τις διαρροές κύκλων που – πιθανόν- αποζητούν δικηγορική ύλη. Εν ολίγοις στη λογική «προλαβαίνετε ακόμα ελάτε σε μας να προσφύγετε».
Τι απαντά
Η κα Συριανού απαντά για όλα αυτά:
«..Με σφοδρό ενδιαφέρον αναμένουμε την κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υποθέσεις διεκδικήσεων αναδρομικών των συνταξιούχων. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Χώρας, καλείται για μια ακόμη φορά να κρίνει συνολικά όλες τις περικοπές όλα αυτά τα χρόνια και να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που δημιούργησε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Ειδικότερα, ο ΕΦΚΑ με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας, με έναν ανορθόδοξο τρόπο, έθεσε εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων βάσει των νόμων 4051 και 4093/12, ενώ είχαν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές, με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
Όπως είναι γνωστό με τις υπ’ αριθ. 2287/2015 έως και 2290/2015 αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 10/6/2015, κρίθηκε ότι οι διατάξεις των Νόμων 4051/2012 και 4093/2012, με τις οποίες επιβλήθηκαν μειώσεις στις συντάξεις καθώς και η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών (Πάσχα, Χριστουγέννων) και επιδόματος αδείας είναι αντισυνταγματικές.
Έτσι, τώρα το ΣτΕ καλείται ν΄ αποφασίσει για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών ολόκληρου του χρονικού διαστήματος, δηλαδή από την 1-1-2012 και μετά, την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων (δώρων) Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που φαίνεται ως πλέον πιθανό είναι να κριθεί ότι για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και την 12-5-2016 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. Κατρούγκαλου), δηλαδή το 10-11μηνο, οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές.
Όσον αφορά στα αναδρομικά, τα οποία είχαν κριθεί με την απόφαση 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ και είχαν δικαιωθεί όλοι όσοι είχαν ασκήσει αγωγή, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές. Στη συνεδρίαση της 10ης Ιανουαρίου δόθηκε μεγάλη μάχη για το ζήτημα αυτό από τα διάδικα μέρη, αν δηλαδή με το ν. 4387/2016 επανανομοθετήθηκαν δηλαδή θεραπεύτηκαν οι περικοπές των προγενέστερων νόμων. Ειδικά για τις μειώσεις στις συντάξεις του χρονικού διαστήματος από 1-1-2012, δηλαδή όσων είχαν ασκήσει αγωγή και δικαιωθεί πριν τον Ιούνιο του 2015, η ανατροπή της προηγούμενης απόφασης, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα σε πολλούς συνταξιούχους που περίμεναν να πάρουν τα αναδρομικά τους. Εάν κάτι τέτοιο επαληθευτεί φυσικά η νέα απόφαση του ΣτΕ θα αποτελεί ρητή κατάργηση της προγενέστερης, όπως και εάν ερμηνευθεί και θα βρεθούμε ενώπιον μιας αλληλοκατάργησης δικαστικών αποφάσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια δικαίου και το κύρος της δικαιοσύνης.
Ένα άλλο ζήτημα που καλείται να αποφασίσει το Δικαστήριο είναι εάν η απόφαση θα καταλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους ή μόνο όσους έχουν ασκήσει αγωγή.
Εν κατακλείδι, αναμένουμε από την επικείμενη απόφαση να μας πει σε ποιο βαθμό θα διατηρηθούν οι άδικες περικοπές των συντάξεων, ποια κατηγορία συνταξιούχων θα καταλαμβάνουν και κυρίως να απαντήσει εάν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΣτΕ».