Skip links

Νέες προσφυγές συνταξιούχων «γεννά» το κόψιμο των αναδρομικών για δώρα και επικουρικές – Ποιοι δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ

Αντιδράσεις εκ μέρους των συνταξιούχων  , που δεν αποκλείεται , παρά την πρόβλεψη – κόφτη που εισήχθη για παραίτηση από περαιτέρω αξίωση,  να καταφύγουν σε νέο κύκλο προσφυγών στη Δικαιοσύνη αφού ναι μεν δικαιώθηκαν από το ΣτΕ αλλά εκτιμάται πως ένα μεγάλο μέρος τους πιθανόν δε θα εισπραξει ούτε ευρώ αναδρομικών.

Όπως εκτιμούν νομικοί:

-Τα αναδρομικά είναι περίπου 900 εκατομμύρια για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η πρόβλεψη του ΕΦΚΑ στην προσφυγή του στο ΣτΕ μιλούσε για 3,9 δις ευρώ.

-Ικανοποιούνται ολοκληρωτικά, δηλαδή θα πάρουν όλα τα αναδρομικά μόνο οι 250.000 που ειχαν προσφύγει. Κύριων, επικουρικών και δώρων.

-Θα πάρουν μέρος των αναδρομικών όσοι συνταξιούχοι έχουν συντάξεις άνω των 100 ευρώ συνεπώς ενδεχομένως όμως «κόβονται» οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει, κατά κάποιους, πως πιθανόν δε θα πάρουν ούτε ευρώ π.χ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και πολλοί του ΙΚΑ.

-Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα καταβληθούν μόνο αναδρομικά κύριων συντάξεων για όσους δεν είχαν προσφύγει. Πρακτικά συνεπώς θα παρουν αναδρομικά μόνο οι συνταξιούχοι (με κύρια σύνταξη)  άνω των 1000 ευρω, που είναι όμως περίπου το 1/3 το απομάχων της εργασίας. Τα 2/3 έχουν συντάξεις κάτω του 1000άρικου και το ποσό ανέβαινε όμως με την προσθήκη επικουρικών.

Ρήτρα μη προσφυγής

Στην τροπολογία που κατέθεσαν το ΥΠΟΙΚ και το Υπ. Εργασίας αναφέρεται πως «με την καταβολή των παραπάνω ποσών αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

* Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό».

Συνεπώς  όταν οι συνταξιούχοι κληθούν να υποβάλλουν αιτηση να πάρουν τα αναδρομικά , προφανώς θα τους ζητηθεί να υπογράψουν ότι παραιτούνται περαιτέρω αξιώσεων. Συνεπώς , όπως λένε ομάδες συνταξιούχων, ο δρόμος είναι διπλός: ‘Η δε θα τα εισπράξουν  και θα προσφύγουν στα δικαστήρια  ή θα τα εισπράξουν και θα προσφύγουν κατά της πράξης μη διεκδίκησης. Σε ,κάθε περίπτωση μάλλον ένας νέος κύκλος ανοίγει.

 

Μαρία Συριανού: «Κι αυτά κουτσουρεμένα»

Όπως αναφέρει η Μαρία Συριανού, Δικηγόρος Μ.Δ.Ε. Εργατικού Δικαίου, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της Χώρας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η Κυβέρνηση καταθέτοντας τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών αποφασίζει την επιστροφή ποσών αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Η κίνηση αυτή ήρθε ως αποκατάσταση των θιγομένων συνταξιούχων για να αρθεί η αδικία που είχαν υποστεί και ως συμμόρφωση του Κράτους στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας 1439/2020, 1440/2020, 1441/2020,1442/20 και 1443/20 καθώς και τις προγενέστερες  2287/2015 και 2288/2015.

Ειδικότερα στην κατατεθείσα τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

  • Η Κυβέρνηση αποφασίζει να καταβάλλει ένα μέροςμόνο των αναδρομικών σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους είτε είχαν προσφύγει δικαστικά είτε όχι.
  • Θα καταβληθούν ποσά που αντιστοιχούν σε μειώσειςμόνο κύριων συντάξεωνγια το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως την 12.5.2016 (ημερομηνία δημοσίευσης ν. Κατρούγκαλου)
  • Με την καταβολή των ποσών των μειώσεων των κύριων συντάξεωνθα  καταργείται για πάντα το δικαίωμα προσφυγής για αξιώσεις που αφορούν περικοπές σε κύριες συντάξεις, επικουρικές, επιδόματα αδείας και Δώρων εορτών του χρονικού διαστήματος από 11.6.2015 έως την 12.5.2016. Δηλαδή η Κυβέρνηση με τη διάταξη αυτή επιστέφει το ποσό του 11μηνου που αντιστοιχεί στη μείωση της κύριας σύνταξης και δεν καλύπτει τα παραπάνω ποσά που αφορούν στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, επιδόματα και Δώρα εορτών.
  • Η ως άνω κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής για το μέλλον δεν ισχύει για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά και εκκρεμούν δίκες ενώπιον των δικαστηρίων, ως προς τις αξιώσεις  που  υπερβαίνουν τα ποσά που θα επιστρέψει το Κράτος. Οι τελευταίοι δύνανται να  συνεχίσουν να τα διεκδικούν και μόνον αυτοί.

Όπως φαίνεται από τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται να ικανοποιηθεί ένα μέρος μόνο των αξιώσεων των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η κατάργηση του δικαιώματος να προσφύγει κάποιος για τα παραπάνω ποσά που υπερβαίνουν τα καταβαλλόμενα. Έτσι θα επιστραφεί ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων και θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα να προσφύγουν για αυτό οι συνταξιούχοι,  παρά μόνο εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει και εκκρεμούν δίκες ενώπιον των δικαστηρίων. Αυτοί μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν τα παραπάνω ποσά.

Η ρύθμιση αυτή που προτείνεται παρότι εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας ότι αποτελεί δικαίωση για όλους τους συνταξιούχους στην πραγματικότητα τους αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών καθώς δεν τους ικανοποιεί για το μεγαλύτερο μέρος (θυμίζουμε ότι οι περικοπές αφορούν χρονικό διάστημα από 1-1-2013 έως το τέλος του 2018 συν τα Δώρα και Επιδόματα εορτών) και τους καταβάλλει ποσά  μόνο 11μηνου και αυτά  «κουτσουρεμένα».